Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sanacija otiščancev

Otiščanec – Callus

 

Izgled otiščanca:

Koža je porumenela, zadebeljena in trda. Ob hoji lahko tudi boli.

Kje se otiščanec pojavi:

Otiščanci se pojavijo na različnih mestih na stopalu. Največkrat se pojavijo tam, kjer je pritisk na stopalu večji in bolj konstanten, zato, se lahko iz otiščanca kasneje razvije tudi kurje oko.

Otiščance tako lahko najdemo na zgornjem delu prsta, stopalu, med prsti,…

Najpogostejši vzrok za nastanek otiščanca: je neprimerna obutev (preozki, trdi čevlji, visoke pete, delovna obutev ipd.) Otiščanci nastanejo tudi, če je stopalo, iz različnih vzrokov, deformirano. Velikokrat se pojavijo tudi zaradi prekomerne teže in pri športnikih.

Kaj lahko storimo sami: Poskrbimo za mehko in udobno obutev iz naravnih materialov ter razbremenimo predel, kjer je največji pritisk.

Kako otiščanec odpraviti:

Najbolj primerno je, da v takem primeru obiščete pedikerja, ki bo na pravilen način otiščanec tudi odstranil.

Kako preprečiti, da bi se otiščanec ponovno pojavil: v kolikor ne bomo odpravili vzroka, zaradi katerega je otiščanec nastal, se bo le ta pojavljal/ponavljal konstantno. Potrebno je odkriti, kaj je povzročilo nastanek le tega. V kolikor je to pretesna obutev, bo potrebno zamenjati obutev. Obutev je potrebno kupovati popoldan, ko je noga bolj otečena, kot v jutranjem času, prav tako niso primerni čevlji s ploskim stopalom. Obutev mora biti primerna in udobna že takrat, ko jo pomerjamo. V kolikor gre za nepravilno hojo, bo potrebno izboljšati hojo. Preprečimo jih lahko tudi tako, da na mesto otiščancev v obutvi uporabljamo posebne vložke.

Subscribe for the updates!

Prijavite se na novice